top of page

10 fördelar med växtbaserad kostMånga människor har svårt att tänka sig att byta till en helt växtbaserad kost. Men de flesta känner inte till de många hälsofördelar som följer med denna typ av kost. Att gå över till växtbaserad kost är enligt många hälsoexperter ett av de bästa sätten att förbättra sin hälsa. Det finns många anledningar till varför man väljer att gå över till en växtbaserad kost. Vissa gör det av hälsoskäl medan andra gör det av miljöskäl med hänsyn till de problem som finns med moderna jordbruk som utarmar naturen och inte har goda levnadsförhållanden för boskap.


Växtbaserad kost fokuserar främst på spannmål, frön, färska nötter och fullkorn.


Här är 10 fördelar med en växtbaserad kost


1. Reducerad inflammation

Inflammation orsakas ofta av vita blodkroppar som kämpar mot inkräktare som irritation och patogener. När det gäller autoimmuna sjukdomar angriper immunförsvaret normala och friska vävnader i kroppen. Experter kopplar till stor del ett överaktivt inflammatoriskt svar till kroniska sjukdomar som hjärtproblem och typ 2-diabetes. Motion och kost har stora effekter på inflammation, men näringsämnen som vanligen finns i grönsaker och frukt har visat sig minska inflammation.


2. Bättre tarmhälsa

Växtbaserad kost har visat sig ge bättre tarmhälsa. Men vetenskapen har även visat att det finns många fler fördelar med växtbaserad kost, bland annat starkare immunförsvar, bättre humör och högre ämnesomsättning. Detta beror främst på de antioxidanter och fibrer som finns i växter och som skyddar kroppens celler.


3. Hjälper immunsystemet

Forskning visar att 80 % av ditt immunsystem finns i mag-tarmkanalen. Därför är det viktigt för immunsystemet att ha ett hälsosam tarmflora. Det finns inget bättre sätt att åstadkomma det än att ge näring åt de goda bakterier som finns i kroppen. De flesta fibrer som finns i livsmedel som kronärtskockor och bananer fungerar som probiotika och är mat för bakterierna. Dessutom har vegetabiliska livsmedel gott om näringsämnen som kan gynna en normal funktion av immunsystemet.


4. Hjälper dig att behålla en hälsosam vikt

Det finns bevis för att regelbunden konsumtion av frukt och grönsaker kan hjälpa dig att gå ner i vikt. Att äta mycket frukt och grönsaker främjar långsiktig viktminskning eller viktstabilitet hos kvinnor. En av orsakerna kan vara att grönsaker och frukt hjälper dig att känna dig mätt mycket snabbare.


5. Ökad energi

Känner du dig trött och utan energi? Det beror förmodligen på den mat du äter. Kraftigt bearbetade livsmedel och livsmedel med mycket raffinerat socker tenderar att sakta ner dig. De tar ofta mer energi och lång tid att bearbeta. Men en växtbaserad kost ökar energin och är lättare att smälta. KIKI Health erbjuder ett brett utbud av växtbaserade livsmedel och kosttillskott som kan bidra till att öka din energi och gynna ditt välmående.


6. Sänker kolesterolet

Om man äter kraftigt bearbetade livsmedel så som kött, mättade fetter och andra animaliska produkter, blir kolesterolhalten hög. Med tanke på att en växtbaserad kost inte innehåller animaliska produkter, inga bearbetade livsmedel eller mättade fetter kan den vara en bra lösning för personer med högt kolesterol.


7. Gynnar en god hälsa

Växtbaserad kost består av hälsosamma och näringsrika livsmedel som samarbetar med många delar av din kropp för att hålla den frisk.


8. Det håller ditt hjärta friskt

Att byta till en växtbaserad kost innebär att man ersätter transfetter och ohälsosamma mättade fetter med växtbaserade fetter som innehåller hjärtskyddande fleromättade fetter.


9. Det håller ditt hjärta friskt

Att äta växtbaserat hjälper också till att sänka blodtrycket. Personer som äter kraftigt bearbetad mat och intar sockerhaltiga drycker tenderar att drabbas av högt blodtryck. Din kost kan direkt orsaka högt blodtryck. Att byta till en växtbaserad kost bidrar till att minska risken för att utveckla högt blodtryck.


10. Förbättrar din prestation

Allt fler professionella idrottare övergår till växtbaserad mat för att förbättra sina prestationer.


Slutsats

Under de senaste åren har allt fler människor övergått till växtbaserad kost på grund av dess många fördelar. Det har visat sig att en växtbaserad kost bland annat minskar inflammation, förbättrar tarmhälsan och förebygger vissa sjukdomar.


Gästartikel skriven av Hannah Boothe

Hannah Boothe är en frilansskribent hemmahörande i norra Kalifornien som spenderar sin fritid med att utveckla sig själv. Hannah tycker om friluftsliv, hon vandrar när vädret tillåter och gillar att utöva yoga. Hon tar sig tid att skriva dagbok och läsa när hon kan. Hon älskar äventyr och att komma i kontakt med sin omgivning.

21 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page